От БАН предлагат върху дънера на Стария бряст да се издълбае герба на Сливен

Когато окончателно се установи, че Старият бряст е загинал и няма надежда за оцеляването му, да се изрежат изсъхналите клони и върху дънера да бъде издълбан герба на Община Сливен. Това предложение беше отправено днес от проф. Ячко Иванов от БАН към кмета Стефан Радев по време на работна среща за подписване на меморандум за сътрудничество между Общината и научната институция.

От своя страна Радев изрази надежда, че за дървото все пак има бъдеще от поне още няколко години, тъй като до ствола му са избили издънки. „Надяваме се, че през пролетта поне част от дървото може да се разлисти и то да живее, ако това не се случи сливенската общност ще реши как да се постъпи с останките от вековния символ на града“, каза още той.

Научните изследвания свързани със Стария бряст са само първата стъпка в съвместната работа на двете институции. И за да напомнят, че нищо не е вечно и е нормално всяко живо същество да има своя естествен край, от БАН подариха на Общината няколко специално селектирани фиданки от бряст, за да бъдат засадени и да дадат ново начало, на може би бъдещо вековно дърво.

По време на срещата присъстваха няколоко от учени от БАН, които работят в различни направления и всеки от тях изрази готовност да си сътрудничи с Община Сливен в работата си занапред. Само така науката няма да е суха материя, а ще бъде от полза на гражданите, категорични са те. Като основни области за сътрудничество бяха маркирани също технологиите и културно-историческото наследство.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук