От Бюрото по труда в Сливен отчитат спад на безработицата

Във всички общини на Сливенска област през август има намаление на броя на регистрираните безработни лица спрямо предходния месец, отчитат от Бюрото по труда. Това е в резултат на възстановяване на икономическите дейности след края на извънредното положение. Спадът общо за областта е с 5% в сравнение с м.юли 2020 г. Най-сериозно е намалението в най-голямата община – Сливен – с 208 души (5%), а в останалите 3 общини спадът е под 100 души, посочват още от там.

Сред безработните, най-голям е броят на лицата без квалификация и тези с основно или по-ниско образование.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда в Сливенска област през месеца са се регистрирали нови 782 безработни лица, като 140 от тях (17,9%) са заявили при регистрацията си в бюрата по труда, че са загубили работата си вследствие на COVID-19.

Секторното разпределение на новорегистрираните според последната им месторабота показва, че най-голям брой идват от сектор Преработваща промишленост (34,0%), Търговия (8,2%), Държавно управление (6,6%). Като търсещи работа лица се регистрират и такива, които не са упражнявали трудова дейност през последните години.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук