От Бюрото по труда отчитат,че безработните в Сливенско намаляват

Безработните в област Сливен намаляват, това показват данните на Бюрото по труда за месец септември. В края на месеца регистрираните на пазара на труда са били 8282. В сравнение с месец август тази година безработните са с 312 лица (4 %) по-малко, но спрямо м.септември 2019 г. те са с 1181 души повече като резултат от извънредното положение в страната поради епидемията от COVID 19. Равнището на регистрирана безработица е 10.6 % .

В общините Сливен, Нова Загора и Твърдица за пореден месец се отчита намаление на броя на регистрираните безработни лица спрямо предходния месец в резултат на възстановяване на икономическите дейности след края на извънредното положение. Най-сериозно е намалението в най-голямата община – Сливен – с 211 души (5%), следват Твърдица – със 79 и Нова Загора – с 33. Само в община Котел има леко увеличение с 11 души спрямо предния месец.

През септември най-голям дял от регистрираните на пазара на труда са лицата без квалификация, тези с основно или по- ниско образование, следвани от продължително базработните.

73 от новорегистрираните са заявили при регистрацията си в бюрата по труда, че са загубили работата си вследствие на COVID-19. Те са освободени от секторите: преработваща промишленост, търговия, държавно управление, хотелиерство и ресторантьорство. Като търсещи работа лица се регистрират и такива, които не са упражнявали трудова дейност през последните години.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук