От ВиК обещаха график за ремонт на разкопаните улици и своевременно информиране на гражданите за това

Заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата се състоя в Областна администрация Сливен. То беше водено от областния управител инж. Марин Христов, а участние в него взеха представители на: Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Областна дирекция на МВР – Сливен, Окръжна прокуратура, Районна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“, общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, Областно пътно управление, Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Център за спешна медицинска помощ-Сливен, общинската транспортна фирма „Пътнически превози” ЕООД. Присъстваха още представители на „ВиК-Сливен“ ООД, ДЗЗД “Аква инженеринг“-Сливен и др.

Комисията обсъди пропуските и проблемите, които съпътстват проекта за „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура“ в региона и създават затруднения в работата на местно ниво.

Областният управител Марин Христов, акцентира на необходимостта изпълнителят на водния проект да работи съгласувано и в добра координация при извършване на дейностите. Подчерта, че е важно своевременно да бъде подавана информация относно участъците, които предстои да бъдат затваряни за ремонт. По думите му, това ще улесни планирането на алтернативни маршрути, по които да се движат автобусите на „Пътнически превози“ АД, за да се избегнат неудобство и ощетяване на пътуващите граждани. Ще бъде улеснено и придвижването на автомобилите на Центъра за спешна медицинска помощ, Районната служба за противопожарна безопасност и дейностите на Областна дирекция на МВР.

Директорът на ВиК-Сливен, пое ангажимент да съдейства информацията да достига до всички заинтересовани институции 24 часа по-рано, за да бъде максимално улеснена тяхната работа. Той обеща също да предостави на институциите прогнозен план-график за възстановяване на улиците в централната градска част, както и гражданите да бъдат информирани за планираните ремонти чрез страница на дружеството във Фейсбук.

Областният управител коментира и въпроси, касаещи не регулираното с пътни знаци движение в участъци, в които се извършва ремонт както и участъци с висок риск за ПТП. Марин Христов поиска да се предприемат мерки за облекчаване безопасното движение на гражданите и полагане на необходимата маркировка, обозначаваща пешеходните пътеки.

Беше предоставена и информация за пътнотранспортния травматизъм, проблемните участъци в областта, състоянието на републиканската и общинската транспортна инфраструктура, за осъществените дейности по осигуряване на безопасността на движението през второто тримесечие на годината.

Според представените от Областна дирекция на МВР – Сливен данни, броят на настъпилите през второто тримесечие на 2023 г. пътнотранспортни произшествия е 125, като от тях 33 са тежки. Загинали през периода са 7 души, а 42-ма са ранените. От Областната дирекция поясниха също, че приоритет са водачите на моторни превозни средства не пропускащи пешеходци на регламентираните места за пресичане.

В рамките на заседанието, от Областно пътно управление – Сливен посочиха  извършените през второто тримесечие на година ремонти на пътни участъци, метата където предстои да се направят пътни кърпежи, рязане на храсти, косене, поставяне на хоризонтална маркировка и пътни знаци, възстановяване на липсващи или повредени мантинели.

Данните на РУО Сливен сочат,че във всички детски градини и училища в областта е създадена организация за изпълнение на превантивни мерки по БДП, обезопасяване на входовете и изходите на учебните заведения. Предстои също и работа с деца и родители по темата за безопасността на движението.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук