От ВМРО искат таван на печалбите за 10 продукта от първа необходимост

Снимка: iStock

ВМРО искат да се регулират цените на основните храни. Те представиха проект с предложението 10 важни продукта от първа необходимост да имат таван на печалбите, съобщава BTV.

Според ВМРО трябва да се въведе ново понятие „Социална кошница”. Тя трябва да включва нещата, без които човек не може, като хляб, прясно и кисело мляко, сирене, масло и кашкавал. Предлагат се също продуктите пилешко и свинско месо, брашно, олио и 10 броя яйца.

Патриотите предлагат върху тези стоки да имат ясно разписани от държавата ставки за печалба. И да се постави максимален праг на печалбите на производителите и да се постигне максимален праг на печалбите на търговците.

От партията признават, че не са уведомили партньорите си от ГЕРБ за предложението.

Работодателите и синдикатите обаче са резервирани. Според тях това е трудно приложимо в една работеща пазарна икономика. Икономистите казват, че такива практики е имало в миналото в плановата социалистическа икономика.

Според бизнеса европейската пазарна икономика не допуска такава регулация, защото цените на стоките и услугите зависят единствено от търсенето и предлагането.

Идеята тепърва ще се обсъжда на коалиционен съвет преди да бъде разписана в законопроект.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук