От днес детските градини и яслите работят, учениците до 4 клас се връщат в училище

От днес детските градини и яслите работят, а учениците до 4 клас се връщат в класните стаи. Не е нужно родителите да взимат бележки от личния лекар, а на място в детската градина ще попълват декларации, че детето не е било контактно с болни лица.

Ситуацията ще се следи непрекъснато, увери преди дни министърът на образованието Красимир Вълчев.

През учебната 2020 – 2021 година деца, записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина или училище в област, попадаща в червена или в оранжева зона съобразно критериите на Министерството на здравеопазването за усложнена епидемична обстановка, могат да отсъстват по желание на родителя след писмено уведомяване на директора.

Припомняме, че екипите на неформалните организации „Science in the Crisis“ и „Родители за безопасно образование“ категорично се противопоставиха на решението децата да се върнат в присъствена форма на обучение в училищата и детските градини да заработят. Подобно решение в условията на реалната епидемична обстановка пряко излага на огромен риск живота и здравето на голяма част от българските граждани. Това се посочва в отворено писмо на двете организации до министъра на образованието и до здравния министър Костадин Ангелов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук