От Пожарната: Внимавайте с газовите бутилки, все по-често гърмят!

13 инцидента с газови бутилки са станали в Сливенско от началото на тази година. Повече от половината от тях са през летните месеци и се дължат основно на неправилно зареждане, съобщи комисар Владимир Демирев – началник на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Сливен.

Той отправи призив към гражданите да бъдат внимателни при работата с газовите бутилки и да извършват зареждането им само на регламентирани за това места. т.е. там където има кантари. „Не бива тази дейност да се извършва на обикновени газстанции, където не може да се прецени точното количество на газ в бутилката. По правило тя се пълни на 80 % от обема си. На обикновните газстанции това няма как да се провери“, посочи още комисарят.

„Предвид високата температура през летните месеци бързо се повишава обема на този газ и неспазването на пропорцията води до избиване на клапаните, до изпускане, от там загазоване и различни инциденти“ уточни още той.

По думите му, когато се извършва монтаж, трябва да се провери с мокра гъба, напоена с веро или сапунена вода така, че при едно изпускане да се видят мехурчета. След това неизправността да се отстрани или бутилката да се изнесе на безопасно място и да се изпусне. Не бива да се оставят бутилките да работят без надзор, съветват още от пожарната.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук