От 1 февруари: Децата до 10-годишна възраст пътуват безплатно в градския и междуселищен транспорт

авт

„На служебния кабинет се падна не само да организира избори, но и да овладява високите нива на инфлация- едната посока беше да я овладеем, а другата  – приехме мерки за компенсиране на доходите. Днес приехме поредната с изменение на две постановления. С единия увеличихме компенсациите, които държавата плаща за ползването на обществен градски транспорт”, това каза след заседанието на

Министерския съвет транспортният министър Христо Алексиев. С решението от 1 февруари всички деца ще пътуват безплатно в обществения градски и междуселищен транспорт.

Учащите ще ползват вече 70% намаление вместо сегашните 20. Отстъпката ще важи до края на 2023 година и ще засегна децата до 10-годишна възраст.

„Всички учащи ще пътуват със 70% намаление, досега пътуваха с 20%“. Увеличихме и компенсациите за намалено пътуване за хората в пенсионна възраст от 20 на 40%“, обяви още вицепремиерът Алексиев.

„Бюджетът на мярката е 73 млн. лева. Те са осигурени главно от свръхпечалбите, които събрахме от рафинерията в Бургас“, допълни още той.

Друга промяна е даването на повече субсидии за междуселищни линии, които не са рентабилни.

„Увеличението е със 72 милиона. Така към по-малки населени места ще има транспорт и хората ще мобилни. Това ще доведе по-голямо ползваме на транспорт и по-малко коли и замърсяване”, отбеляза Алексиев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук