От 11 до 13 май в Сливен ще се проведе XXII Национален фестивал на детската книга

XXII Национален фестивал на детската книга ще се проведе от 11 до 13 май. Той се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, СБП, Асоциация „Българска книга“, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. Инициативите по време на фестивала бяха обявени вчера по време на сбирка на Организационния комитет за провеждането на едно от най-емблематичните събития от културния календар на Сливен.

Директорът на библиотеката, Росица Петрова-Василева, представи основните
моменти от програмата на тазгодишното издание на фестивала, в която ще бъдат включени много и разнообразни прояви: срещи с детски автори; премиери на детски книги; майсторски класове по илюстрация и творческо писане; отчитане на резултатите от Национален литературен конкурс, Национален конкурс за изработване на театрална кукла на любим литературен герой и от Международен студентски конкурс за илюстрация на тема: „Из приказния свят на Валери Петров”; връчване на Националната награда “Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздаване в четири категории – „за цялостен принос”, „автор”, „издателство”, „илюстратор”; художествени изложби на илюстратори от България и чужбина; базар на книги, представления, концерти, карнавални шествия и др. Със свои прояви в програмата ще се включат и партньори от фестивали за детска литература от други страни. В рамките на Фестивала ще се проведе и научен форум на тема: „Времена,
пространства и герои в съвременната детска литература”, с участието на утвърдени творци, литературни критици, научни работници, педагози, библиотечни специалисти, издатели и др. от страната и чужбина като докладите ще бъдат представени в сборник на български и английски език и разпространени в страните от ЕС.

За пръв път тази година в рамките на фестивала се провежда Международен
студентски конкурс за илюстрация на тема: „Из приказния свят на Валери Петров”, посветен на 100г. от рождението на писателя, който е и пръв носител на националната награда „Константин Константинов” – за принос в детското книгоиздване. Студенти от
художествени академии от пет държави ще се включат със свои творби в конкурса, като най- добрите илюстрации ще бъдат представени в изложба, която ще бъде открита в дните на фестивала.

На 11 май, с няколко прояви, ще се отбележат и 65г. от създаването на РБ
”Доброплодни”.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук