От 2019 г. пациенти и болници вероятно няма да могат да избират чии медицински изделия да ползват

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да сключва договор само с един производител или търговец на дадено медицинско изделие за болнична помощ. А болниците и пациентите след това да могат да работят само с този продукт, купен от касата. Или ако искат различно изделие, да трябва да го платят изцяло сами, да няма доплащане, пише „Дневник“.

Такива са плановете на здравната каса, които могат да станат факт от догодина.

На сайта за съгласуване на нормативни изменения вече беше качена промяна в наредбата за плащането на лекарствени продукти, които ще дадат възможност на касата сама да може да купува директно от производителите или търговците на едро медицински изделия, нужни за болничната помощ. Сега здравната каса определя стойности за медицинските изделия и впоследствие покрива на болниците купените от тях продукти. А лечебните заведения сами сключват договорите и купуват от търговци и производители.

От проекта за промени в наредбата се разбира само, че и касата ще има право да купува директно медицински изделия. От дискусиите в надзорния съвет на НЗОК, когато е било одобрено изменението, се виждат и подробности около идеята. Стенограма от заседанието вече може да се види на сайта на касата.

„До момента договарянето, което е провеждано в касата, позволява за една и съща група медицински изделия да се явят много производители, определя се някаква стойност и оттам нататък всичките тези N броя производители имат право да си продават по болниците, болниците купуват и т.н. Сега това, което е промяната, за определена група медицински изделия, не за всички, там, където е приложимо, когато критериите за качество, които се въвеждат, са приложими за цялата група, касата ще обяви бройка, до която ще плати на годината и ще сключи договор с един производител, а не както е в момента с N броя“, обяснява директорът на НЗОК Дечо Дечев. И допълва, че така печелившата фирма, като получи гаранция за покупка на голямо количество, ще намали и цените.

Промяната ще засегне покупката на стентове“на първо място“, които са близо 50% от разходите на касата за медицински изделия.“Тук проблемът е, който донякъде сме го решили, проблемът е да гарантираме качество, т.е. да няма да се яви компания, която може да ни подведе в качеството. Въвеждаме да се заплаща най-малко в три фонда. И задължаваме да има минимум 3 международни клинични проучвания приключили“, обяснява Дечев.

На всяка болница ще й се дава списък за дадено изделие и кой е печелившият ще поръчва от него и ще отчита бройките, казва още директорът на касата.

В отговор на няколко въпроса каква ще е процедурата за избор на доставчика, от който ще се купува, и как ще се стигне до договора с него, Дечев казва, че касата няма да минава по закона за обществените поръчки, а ще е вид договарянес производители и търговци. И допълва, че с промяна в закона ще бъде записано, че всяка година касата ще договаря с търговци дадени медицински изделия.

По време на дискусията се поставя и въпросът касата да гарантира качеството на изделията, които ще договаря по новия начин. „Това е проблемът, там ще атакуват. Демек вие ще вземете сега някакви боклуци и тук хората ще умират. Те точно в момента ги вкарват евтините, защото има определена цена за стент и ти си вкарваш каквото искаш“, коментира Дечев.
А зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева допълва, че сега ще бъдат въведени критерии и ще се гарантира качество.

„Този механизъм в момента не го прилагаме за всички медицински изделия. Печелившият ще бъде един от тези компании, чиито изделия и в момента се използват, т.е. няма как да кажеш – това за нас е непознато. Ще имаме по един от водещите, но другите няма да са доволни, но няма да имат аргументи… Никой не може да каже срещу БМВ, да скочи срещу „Мерцедес“ и да каже „Мерцедес“ са лоши коли. Оттук нататък всеки си избира. В края на краищата този, който ще го ползва изделието, той ще ползва и твоите пари, и моите пари, и ние сме в правото си да питаме защо си даваме парите за нещо по-скъпо. Като не искаш, ако толкова държиш… „, отбелязва шефът на здравната каса.

В края на дискусията всички членове на надзорния съвет одобряват промяната.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук