От 5 август ще проверяват дали стопаните доброволно са умъртвили прасетата си

От 5 август ще започнат да проверяват дали стопаните в Сливенска област доброволно са умъртвили прасетата си, това стана ясно на днес по време на информационна среща в Областна администрация, посветена на мерките за пресичане разпространението на африканската чума.

Подобна епидемия у нас не е имало от 35 години, затова трябва да се направи всичко възможно да не се допусне разпространението на чумата, каза пред кметовете на населените места в региона д-р Илиян Костов, зам.- директор на Центъра по оценка на риска към МЗХ

Именно поради тази причина, домашните прасета не само трябва да бъдат умъртвени, но е нужно да бъдат предприети и допълнителни мерки. Тази част от прасетата, която не е годна за ядене, трябва да бъде заровена, а месото преди консумация добре сготвено, допълни той.

По думите му, в замразено месо вирусът на чумата се запазва жизнеспособен 1000 дни, а в колбасите – до 350. Именно затова, е важно животните да не се хранят с кухненски отпадъци, както и да се предотврати движението на животните, подчерта д-р Костов.

По нареждане на Централния епизоотичен съвет бяха определени 20-километрови зони около промишлените свинеферми в област Сливен, в които попадат 75 населени места. На собствениците бе дадена възможност до 2 август да заколят сами домашните си свине, за да усвоят месото им. То трябва задължително да се консумира само след термична обработка при 70 С най-малко за 30 минути. Ако стопаните забележат, че животните им не се хранят или са отпуснати, трябва незабавно да извикат ветеринарен лекар. Остатъците от закланите животни, които не са годни за консумация, не трябва да се изхвърлят на местата за смет, а задължително да се загробят в дворовете.  В отговор на поставени от кметовете въпроси, д-р Костов съобщи, че не са разрешени транспортирането на животни, както и нерегламентираната продажба на месо.  Изрично забранено е домашните прасета да бъдат давани на кланици. Има основания да се смята, че един от способите за разпространение на заразата в Северна България е бил този.

99 процента от поголовието на прасетата в страната се отглежда в промишлените свинеферми, съобщи д-р Костов. Малките лични стопанства ще бъдат възстановени, след като болестта „африканска чума по свинете“ бъде ликвидирана в страната. От Областната дирекция по безопасност на храните ще разпространят в кметствата на малките населени места указания за това какво е необходимо да се направи за регистрацията на обекти от типа „заден двор“.  Самата регистрация струва 15 лева. Хората трябва да купуват прасета за угояване или развъждане само от регистрирани доставчици, животните трябва да са с ушна марка. В тези случаи, ако евентуално възникне нова неблагоприятна ситуация, те ще могат да бъдат обезщетени.

По отношение на дивите прасета, вече е разпоредено на ловните дружинки и на горските стопанства да извършват отстрел и да залагат капани. Гонките не са разрешени, тъй като има опасност заразите да бъдат пренасяни на километри.

В срещата участваха още директори на държавни структури, представители на Ветеринарния съюз, кметове на села извън 20-километровите зони.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук