Очаква се яз. „Асеновец“ да започне преливане след около 4-6 дни, няма опасност от вредно въздействие на водите

ВиК Сливен да преустанови ползването на водни количества от подземните водоизточници и да използва водите от язовир „Асеновец“, това е разпоредено след проведено днес съвещание в Националния координационен център на МОСВ. То е свързано с предотвратяването на наводнения след повишаване на нивата на комплексните и значими язовири в следствие на снеготопене и очаквани валежи.

„По данни на ВиК оператора се очаква язовир „Асеновец“ да започне преливане до около 4-6 дни. Речното легло след язовирната стена е с осигурена проводимост и няма опасност от вредно въздействие на водите“, се посочва в съобщението на екоминистерството.

По време на съвещанието са набелязвани мерки за намаляване на вредното въздействие на водите и от язовир „Жребчево“. Към настоящият момент язовира е с обем 326,0 млн.м3, като при достигане на 330 млн.м3 притока ще се използва за електропроизводство. Обем от 330 млн. ще осигури напояването за сезон 2021 г., както и оводняване на река Тунджа, включително и водите, необходими за запълване на яз. „Овчарица“, допълват от МОСВ.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук