Пада изискването за информирано съгласие преди ваксинация срещу COVID-19

„Днес подписах заповед, с която отменям изискването за подписване на информирано съгласие преди ваксинация срещу COVID-19“, съобщи на брифинг пред Министерството на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той уточни, че темата е коментирана с директора на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Андреа Амон, при посещението ѝ у нас. Нейното мнение бе, че няма необходимост от подобно изискване. Извършихме проверка на нормативните основания защо се изисква у нас такова информирано съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания. Досега то се е изисквало на базата на една заповед на здравния министър от декември миналата година“, посочи Кацаров.

Той припомни, и че от днес се издават сертификати на повторно преболедувалите.

Другата добра новина, по думите на д-р Кацаров е, че от идния вторник ще заработи открита телефонна линия, на която гражданите ще могат да се консултират по медицинските аспекти на ваксинацията срещу коронавирус – какви показания и противопоказания има, при какви заболявания има особености за имунизация, могат ли да се ваксинират бременни жени и др. подобни. На въпросите ще отговарят специалисти от Медицинския университет в София.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук