Парламентът прие на първо четене забраната за пушене на наргиле на закрито

Единодушно с 87 гласа Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се въвежда забрана за пушене на наргиле на закрити обществени места. Промените предвиждат още и забрана за пушенето на наргилета на открити обществени места като прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата и ученическите общежития.

Мотивите на вносителите от НФСБ и ВМРО са, че потребителят на водна лула вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. Горенето при наргилето е съпроводено с отделяне на въглероден, азотен и серен диоксид, въглероден моноксид, както и твърди частици. По този начин се увреждат дихателната и сърдечносъдовата система на организма, устната кухина и зъбите на пушачите.

Така за разлика от пушенето на цигари, при пушенето на наргиле значително е завишен рискът за здравето на потребителя, тъй като експозицията на организма на токсичната смес е до няколко десетки пъти повече. Вдишването на въглероден моноксид, например, води до припадъци при някои пушачи поради острата интоксикация – намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките, повишено кръвно налягане и увеличаване на обема на сърцето. При хроничните пушачи пък по-често се развива обструктивна белодробна болест и периодонтит.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук