Парното и топлата вода поскъпват най-малко в Сливен-само с 4 %

Парното и топлата вода поскъпват най-малко в Сливен-само с 4 %. Това стана ясно вчера след като КЕВР определи цените на топлинната енергия за бита, произвеждана от топлофикационните дружества, използващи за енергиен носител въглища. За „Топлофикация“ Сливен ЕАД  стойността става-78,18 лв./MW.

„И през този регулаторен период вдигането на цените на топлинната енергия е продиктувано най-вече от повишаването на цените на природния газ на международните пазари, а също и на въглеродните емисии на Европейската платформа за търговия с емисии. Така е било и в предишни години, сега отново основните причини са същите“, коментира изпълнителният директор на сливенската „Топлофикация“- инж. Павлин Костов.

По думите му, това са двата фактора, които играят основна роля при ценообразуването на топлинните услуги. „Когато те се променят това влияе директно върху крайната цена на услугата за потребителите на всички топлофикации, не само на нашата. Въпреки това, ние все пак имаме възможно най-малкото увеличение, като това е за сметка на други разходи на дружеството. Размерът на разходите за заплати, инвестиции, ремонти, амортизации и за поддръжка на съоръжения ще останат на сегашните си нива, за да не се отразят прекалено много на сметките на абонатите ни“, поясни той.

Припомняме, че през последните две години директорът успя коренно да промени политиката на дружеството-бяха изплатени натрупаните задължения и въведени уредите за дистанционен отчет, независимо от кризата с коронавируса. Така „Топлофикация“ Сливен даде възможност на потребителите да не се налага да контактуват с инкасатори и да се съобразяват с графика на посещенията им. От друга страна, получават отчет на реално си потребление, пестят топлоенергия и така може свободната да се използва за включване на още нови абонати. Отстъпките, които предлага сливенската „Топлофикация“ на редовните си платци  пък са най-големите в страната.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук