Патронажни сестри извършиха 1 2000 домашни посещения с грижа за децата в Сливенско

Изпълнението на пилотен проект „Европейска гаранция за детето“ бе обсъдено на среща на областния управител Веселин Вълчев и заместничката му Пепа Генчева с Майя Грозданова, регионален координатор по проекта за областите Сливен и Стара Загора.  Пилотният проект е финансиран от Европейската комисия и се прилага с подкрепата на УНИЦЕФ.

Срещата се състоя по покана на новото областно ръководство. Целта бе да се запознае с изпълнението на проекта до момента. „За нас е привилегия, че Сливенска област развива добри партньорски отношения с УНИЦЕФ за България от много години насам. Искаме да сме полезни за съвместната ни дейност“, каза Веселин Вълчев.

България е една от седемте страни в ЕС, в които от 2020 г. се прилага пилотно инициативата в ЕС „Европейска гаранция за детето“. Задачата е да бъде осигурен достъп до безплатни здравеопазване и образование, безплатни детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим за всяко дете в бедност.  В нашата страна по проекта работят областите Бургас, Стара Загора и Сливен. Ще бъде предоставена пряка подкрепа на 6 500 деца и родители. Ангажирани са близо 600 специалисти от различни сектори.

Единствено в Сливенска област са привлечени за участие всички общини и се развиват всички компоненти на проекта, заяви Майя Грозданова. Чрез Центъра за детско и майчино здраве към МЦ „Миркович“ в Сливен се осигурява  патронажна грижа. От октомври 2020 г. досега са извършени 12 000 домашни посещения и са предоставени консултации и подкрепа на родителите в грижите за децата им. В Твърдица и Нова Загора центърът има по едно изнесено работно място, а в Котел три патронажни сестри работят активно на място с лекари и социални служители. Центърът предоставя още възможност за консултации с гинеколог на бъдещите майки. При нужда те могат да получат и съвети от юрист.

По отношение на ранното детско развитие е създаден екип от трима специалисти, който работи съвместно с Общностния център в Сливен и съдейства за укрепване капацитета на услугите за ранна детска интервенция.

Третият компонент по проекта е свързан с приобщаващото образование в детските градини. Включени са осем детски градини – „Папазян“ и „Надежда“ в Сливен, детските градини в Крушаре, Кермен, Ябланово, Твърдица и две – в Нова Загора. Обхванати са 950 деца, от които 43 – със специални образователни потребности, и 86 служители. Учителите са преминали сертифицирани обучения. Осигурени са допълнителни специалисти за работа с децата.

По проекта са назначени допълнителни социални работници – към Центъра за общностна подкрепа в Сливен, Центъра за работа с деца на улицата в Котел и към общината в Твърдица. Формираните мобилни екипи от социални работници картографират уязвимите общности.  

Областният управител Веселин Вълчев ще свика заседание на Областния съвет за мониторинг и координация по проекта в края на март.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук