Пиесата „Хляб в джоба“ с премиера в Сливенския театър

„Хляб в джоба“ е новото представление на Сливенския драматичен театър. Пиесата на „новият Йонеско“ Матей Вишниек „Хляб в джоба“ се поставя за пръв път в България. Премиерата е на 27 и 28 януари в Камерна зала „Слави Шкаров“.

Пиесата „Хляб в джоба“ разказва за двама мъже, които стоят надвесени над изоставен кладенец. В кладенеца е паднало куче. Мъжете обсъждат причините за това, но дали ще стигнат до спасението на един живот е загадката. Големият смисъл на метафората „Хляб в джоба“ режисьорът Веселин Петров определя така: „Всеки си носи хляба в джоба. Въпросът е дали е само за него или би го дал на някой друг.“…

С прийомите на игровия театър и със свежо чувство за хумор, в 56 минути и 30 секунди, на театралния тепих се води една фантазна „битка“, която се движи на ръба на реалното и сюрреалното, на границата на съня и действителността…

Театралният разказ започва с Глас, който любителите на театъра няма да сбъркат. Това е любимецът на публиката Атанас Атанасов, професорът от НАТФИЗ, актьорът носител на Чинтуловата награда за литература и изкуство. Той въвежда зрителя в поетиката на Вишниек със стихотворението „Ангел“ – „портал“ към необятната тема за Човека като паднал ангел.

Същият глас доведе на сливенската сцена екип от млади вдъхновени творци. Веселин Петров е асистент в класа на проф. Атанасов по актьорско майсторство в НАТФИЗ, а тримата актьори, участващи в представлението – негови абсолвенти четвъртокурсници: Кирил Недков, Боян Петров и Йордан Върбанов.

Само на 31 години,режисьорът Веселин Петров е носител на „Аскеер“ за изгряваща звезда, за ролите си в спектакъла „Кралят Елен“ на Театър „Азарян“ в НДК. В театралната работилница „Сфумато“ участва в три представления, две от тях печелят Малкия сезон. Веселин Петров е запален привърженик на ИмПро театъра. Завършил и куклено, и актьорско майсторство, асистентът на проф. Атанасов сега специализира режисура при проф. Пламен Марков. „Хляб в джоба“ е режисьорският дебют на Веселин Петров на професионална сцена.

В ролята на Човека с бастунчето публиката ще види роденият в Сливен Кирил Недков, възпитаник на Езиковата гимназия „Захари Стоянов“ и неговият колега от НАТФИЗ Йордан Върбанов. Човекът с шапката е 22-годишният Боян Петров. Сценограф на представлението е Михаела Добрева, музиката е на Георги Атанасов.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук