Писателят Маргарит Абаджиев ще представи новата си книга „Царят на татарите” в Сливен

Писателят Маргарит Абаджиев ще представи новата си книга „Царят на татарите” от 17:00 ч. днес в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен. Това е художествен роман, базиран върху документален материал. Заглавието идва от прозвището, с което сръбската преса нарича премиера на България в периода 1887-1894 година – Стефан Стамболов. Книгата разглежда събитие, от периода 1924-1925 година. „За мен периодът между двете световни войни е изключително интересен” – казва авторът и уточнява: „Тогава в България избликва една страхотна енергия, която създава една съвсем нова творческа и обществена интелигенция, която е безспорно на европейско ниво.“

Творбата представя болезнен период от българската история. В романа се разглеждат
последиците от гибелта на Стамболов през погледа на един млад македонец – Дамян Харитонов – главен герой в повествованието, който е родом от Битоля.

Маргарит Абаджиев е роден на 13 май 1965 г. в Сливен. Учи в III ОУ„Д-р Иван
Селимински“ в Сливен, Техникума по печатарство и фотография „Юлиус Фучик“ в София и в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, където завършва „Психология“ през 1991 г.
През 1993 г. написва своя първи роман „Фениксът“, публикуван едва през 1998 г., заедно с повестта „Любовта на художника“. На следващата година излиза и негов сборник с разкази, озаглавен „Гостите“. Едноименният разказ е посветен на видния български преводач и критик Кръстан Дянков, представил младия писател на българската публика. Пак през 1993г., по поръчка на БНТ, е произведен и документалният филм „Самота“, чийто сценарист е Маргарит Абаджиев. В края на 2006г. издателство „Сиела“ публикува и сборника му с разкази, озаглавен
„Ура“ за героите“. През 2009г. Маргарит Абаджиев издава романа „Шакона пасион“, посветен на живота на българския цигулар и композитор Васко Абаджиев.

„Публиката ще се срещне с автора и ще има възможност да зададе своите въпроси за
новата му книга, както и да преживее удоволствието да общува с успешен български автор роден в Сливен“, посочват още от библиотеката.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук