Пламен Димитров: Цената на хляба отново ще скочи още следващия месец

„Забелязва се леко поевтиняване на хляба в цялата страна. Цената му обаче ще се върне към старите си нива още следващия месец, заради по-скъпата нова реколта от зърно”. Тази прогноза направи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия.

„Инфлацията продължава да расте. Официалните данни са такива. Това е доста притеснително – особено през лятото. Основната причина са по-скъпите енергоносителите, но и всичко по веригата. За нас до края на годината може би комулативната инфлация ще доближи 18-19%, а тази, която всички плащаме – тоест тези 20 основни стоки и услуги– са вече 45 процента по-скъпи – хляб, сирене, домати”, обясни той. По думите му последните изследвания от миналата седмица в цялата страна показват, че хлябът е поевтинял средно с между 2 и 6 процента.

„Най-голямо е намалението в големите вериги, като някъде понижението е с 20 на сто. В малките магазини обаче поевтиняване въобще не се забелязва”.

По темата с горивата Димитров обясни, че трябва да има по-сериозни действия в посока на помощта.

Скокът в цената на парното също е голям – 40 на сто. Той даде пример със сметка за 200 лева, която при новите цени вече ще бъде 280 лв. , а по областните градове това ще значи 260 лв.

Президентът на КНСБ обяви, че със сигурност вървим към поредица от избори и нестабилност.  Първата работа на новия кабинет трябва да бъде нова актуализация на бюджета. Той настоя за вдигане на минималната работна заплата да бъде 800 лева от есента.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук