Пламен Крумов-от футболния терен, през полето с билки до световния пазар за етерични масла

От футболния терен, през полето с билки до световния пазар за масла от маточина и лавандула-това е пътят, който изминава футболистът – земеделец от Сливенско Пламен Крумов. Решава да се занимава с отглеждането на няколко вида билки в землището на родното си село Желю войвода преди 5 години, а от 4 има и собствена дестилерия. В момента насажденията му възлизат на 1000 декара основно лавандула, останалите са маточина, бял равнец и римска лайка.

193376436 478986913180635 267685564272073474 n„Когато започнахме бизнеса с моите съдружници, маточината беше много актуална култура, след това се сгромоляса страшно много. Пробвахме да произвеждаме био, но не се получи. Оказа се, че преди повече от 25 години има заровено в почвите ни ДДТ, което при анализите излиза и затова се отказахме, преминахме на конвенционално отглеждане“, разказва той.

Големите площи маточина се правят с разсад.Отгледаните стръкчета за засаждане в зависимост от сорта и качеството си струват по 6-8 стотинки. За един декар площ са необходими осем до десет хиляди корена. Те обаче се развиват бързо и дават реколта още през първата година.

Тъй като иска да предлага качествен продукт, Пламен влага много средства в това да получава добър разсад и за полетата си с лавандула, плаща огромни суми за агрономи, които да му го селектират, а по-късно се сдобива и със собствен разсадник.

През първите три години обаче е на ръба на фалита. Пазар у нас на тази стока няма затова се насочва към чужбина. Благодарение на качеството на растенията си и участието в множество изложения, макар и трудно успява да стъпи на световните пазари. Днес изнася продукцията си за Франция, Германия и Италия, където тя се използва предимно в козметичния бранш, но отскоро има търсене и за фармацията.

194715684 320022852812339 4825113871172351641 nСпоред Крумов, качеството на продукцията от Сливенския край се дължи на добрите показатели на почвата в този регион. Маточината обича светло, топло и влажно, харесват й богатите, рохкави почви. „В сравнение с Добричко например, където също се гледат доста билки, основно лавандула, чернозема тук е по – силен. Когато правим изследванията на маслата, произведените там са по-слаби от нашите“, коментира още земеделецът.

Въпреки, че насажденията са под открито небе, климатичните промени не нанасят големи щети. Растенията му са застраховани и с изградени напоителни системи, които се ползват при засушаване, тогава само разходите за напояване се увеличават.

Брането или прибирането при големи площи е механизирано и затова 90% от работата по културите става с машини, едва 10 % е ръчен труд.

По думите му, добивът от маточината за суха маса – възлиза на 200 кг. от декар, а ако е в масло – около 400 до 500 гр. от декар. „Има качество на растенията, изискванията са много високи, убийствени иначе няма как да стъпиш на световния пазар. Нашето качество се изследва в лаборатория във Франция, за да сме сигурни в това, което предлагаме“, допълни той.

194724063 153470353357914 4258850163686546758 n„Цената на един килограм свежа маса от маточина е около 2,50 лв, а изкупната цена на килограм масло от маточина достига 1 500 лв. За тази година все още не са ясни цените на лавандулата, постоянно се менят, но миналата година килограм от маслото се е търгувал за 80-90 лв., поясни Пламен Крумов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук