За празника на просвещението Пламен Пенчев от „Има такъв народ“ Сливен дари книги на читалището в Стара река

Общинският координатор на ПП “Има такъв народ” Сливен Пламен Пенчев подари книги на читалището в с. Стара река. Инициативата е символичен жест по повод 24 май. „Честит празник на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Във времена, когато културата, просвещението и образованието се котират на пазарен принцип, заменят се културните и националните ни ценности, повече от всякога е необходимо да се поставят основите на инициативи в подкрепа на българските културни и просветни центрове“, коментира  той.

По думите му, бъдещето ни като народ зависи от наличието на образовано, интелигентно и работоспособно поколение, което има необходимите знания, умения и опит, поколение, което знае миналото ни, може да се учи от него и да прилага новото в условията, в които живеем, без да се подменят културни и национални ценности.

С признателност и почит към дейността на просветителските огнища, Пламен Пенчев дари на Народно читалище „Труд – 1905“ с. Стара река 161 книги. Инициативата на сливналията съвпадна с тази на неговите колеги от София, която е под надслов “Има такива книги” и се провежда на пл. „Славейков“ в столицата. Сред дарените книги са творби на Андрей Гуляшки, Богомил Райнов, Фани Попова-Мутафова, детска литература – приказки, разкази, стихотворения, както и криминална проза.

Книжовното средище в с. Стара река е основано през 1905 г.,а секретаря на читалището Димка Петрова полага усилия за поддържане на традициите в селото и приобщаване на младите към света на книгите.

“Читалищата са огнищата, които още през Възраждането са поддържали живи българщината, просвещението и културата. Те продължават просветителската си дейност в настоящето, съхранявайки родното и предавайки ценностите на нашия народ на младите хора. Просвещението ни е първата стъпка към това да бъдем пълноценна и независима нация, която може и има потенциала да покаже на Европа и света, че притежаваме честта и достойнството на народ с история, традиции и универсална култура”, заяви още Пенчев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук