План-приемът след 7 клас в Сливенско е изпълнен на 80 %

1 348 са записаните след трето класиране седмокласници в област Сливен, а план-приемът е изпълнен на 80 %. Тази година се очаква записаните деца да са с над 100 повече от предходната учебна година, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в Сливен Милена Чолакова.

През учебната 2019 -2020 година записаните след трето класиране ученица са разпределени в 60 паралелки като 41 от тях са в Сливен. „Имаме усвоени 5 паралелки повече, а около 5 -6 % са учениците избрали да учат в професионални училища и професионални паралелки, допълни тя.

На 100 % е запълнен приемът в средните училища „Хаджи Мина Пашов“ и „Пейо Яворов“, както и в математическата гимназия „Добри Чинтулов“ и езиковата „Захарий Стоянов“ , в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъми и в Професионалната гимназия по икономика.

От РИО отчитат добри резултати от работата по Механизма за връщане на децата в училище. Благодарение на усилията на екипите, в образователната система са върнати 1 003 деца като преобладават тези на възраст от 5 до 7 години. За 628 деца е установено, че са извън страната.

По думите на Милена Чолакова, учителските кадри в областта в момента са със средна възраст 50 години, недостиг има на преподаватели по чужди езици, математика и информационни технологии. Отчита се и наплив при желаещите да са педагози в начален етап на образование, посочи още тя.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук