Плащат на родителите, чиито деца учат онлайн

Целевата помощ за деца до 14-годишна възраст, преминали на дистанционно обучение, без значение дали то се провежда в електронна среда, е с променен доходен критерии за достъп- той вече една и половина минимална заплата. Според разширенията на помощта от социалното министерство, едно тричленно семейство може да получи помощ, ако доходът им е под 2745лв. Тази сума се сформира, като се умножи 150% от 610лв.,колкото е минималната работна заплата в момента, което прави 915 лв. за член от семейството, което пък е равно на 2745лв. за семейство с едно дете, а тези с две и повече деца – с доход под 3660 лева.

Право да получават такава помощ имат, няколко категории семейства – тези, в които родител е в неплатен отпуск, за да гледа дете или деца до 14 години, които учат дистанционно, включително и самоосигуряващите се, които не могат да работят поради въведени ограничения. Средствата се полагат и на семейства, в които има безработен родител, който няма право на обезщетение от НОИ, или пък то е по-ниско от 610 лева.

За самоосигуряващите се изисква да подадат заявление в НАП за прекратяване на дейността, което може да се направи електронно.
Родителите трябва да имат уведомление от детската градина или училището, РЗИ или общината, че детето започва да учи от разстояние с решение на областен или общински щаб, или е поставено под карантина – като това могат да бъдат уведомления, изпратени по електронната поща, или публикувани в електронен дневник.

Изисква се служебна бележка, че родителят е в неплатен отпуск. Заявлението заедно с бележките се подават в Дирекция „Социално подпомагане“ – сканирани или снимани по имейл, по пощата или чрез системата за сигурно електронно връчване.
Одобрените ще получат средствата още на следващия месец. Сумите покриват дните, в които родителят е в неплатен отпуск, пише „Монитор“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук