Плаща ли държавата на социално слаби роми в с.Блатец за работа, която те не вършат?

Плаща ли държавата на социално слаби роми в с. Блатец за работа, която те не вършат? Тръгнахме да търсим отговор на въпроса, след като бяхме сигнализирани, че именно това се случва в сливенското село и при това не от скоро, а от години.

Според правилата, социално слаби лица, които получават месечно социални помощи трябва да полагат 14 дни общественополезен труд в продължение на 4 часа дневно. Читателят, които ни сигнализира обаче, твърди, че това не се случва – те вместо да чистят в селото ходят да берат череши или грозде по Черноморието и идват в селото само, за да отидат до Сливен и да се подпишат на ведомостта в Бюрото по труда. Сигнализираха ни също,че други пък работят на обекти на кмета на селото, вместо да се трудят в полза на обществото, след като именно от джоба на данъкоплатеца получават парите си.

Сигнал за нарушение на правилата за социално подпомагане в село Блатец е бил подаван официално през миналата година. Дирекция социално подпомагане е регарила и извършила проверка, но нарушения не били установени, каза Иван Матев директор на ДСП Сливен. След като ние го известихме, че имаме сигнал, според който нещата продължават да се случват по същия начин, той обеща проверките в Блатец да зачестят, за да може, ако има нарушения те да бъдат установени, а виновните санкционирани.

Тъй като контролът за това дали социално слабите лица полагат труда, за който получават заплащане се осъществява от представител на община Сливен, а именно кмета на с. Блатец Красимир Динев, потърсихме отговори и от него. Той отрече да е имало нарушения каквито са споменати в сигнала до нас. Посочи, че 52 или 53 са работниците в селото, които са заети по тази програма и че работата им се състои основно в почистващи дейности на обекти в селото и косене на тревни площи. Той отрече също и отправените към него обвинения, че лицата на социално подпомагане работят на негови обекти /като например казан за варене на ракия/, вместо да полагат общественополезен труд, за което им плаща държавата. „Аз казан за ракия нямам, такъв има майка ми, а и там от близо две години толкова работа няма защото нямаме физическа възможност за това“, каза кметът.

 

По време на пребиваването ни в селото ние открихме част от заетите лица да косят трева пред кметството, а един от местните дядовци държеше да ни обясни, че момчетата идват всеки ден и вършат хубава работа.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук