Подарък от принцеса: 52 механични легла за МБАЛ „Д-р Иван Селимински“

52 хирургични легла с матраци и 20 шкафчета получи като дарение днес МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен. Те са на стойност 8 800 евро и подарък от саксонската принцеса Теофана фон Саксен.

Дарените легла са втора употреба и са взети от немска клиника в Берлин. Нови механични легла струват около 4 000 евро. Тези са втора упатреба , но работят като нови и ще бъдат от полза на пациентите, разказа принцеса Теофана.

По-голямата част от леглата ще бъдат разпределени в Отделението по ортопедия, останалите ще се поставят в отделението по „Акушерство и гинекология“, в Кардиологията и други, съобщи д-р Васислав Петров, директор на лечебното заведение.

Саксонска принцеса с дарение за областната болница в Сливен

Принцесата е с български произход. Тя е дъщеря на финансиста Петър Аладжов – директор на Българската търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война.

Семейството й напуска България преди повече от 50 години. Принцесата осигурява хуманитарни помощи на болници и детски домове в България. Близо 3 000 хирургични легла е дарила на различни здравни заведения в България за 30 години саксонската принцеса от българско потекло. Освен в Сливен, част от последните доставени легла ще са за болниците Перник, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Тетевен.

За жеста си, принцеса Теофана получи благодарствено писмо от името на Сливенската болница, а кмета Стефан Радев и връчи подаръци и юбилейна монета на града с изображение на Стария бряст.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук