Поздравление от „Има такъв народ“ Сливен по повод Деня на народните будители

Отново е 1 Ноември и отново в този ден се сещаме и споменаваме Народните Будители. През 1923 година Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители. През 1945 година честването на празника е отменено от комунистическия режим. С този акт, тогавашната власт се опитва да омаловажи ролята на будителите за развитието на знанието, културата и историята в страната ни. Въпреки това традицията остава запазена в паметта на българския народ.

На този ден задължително трябва да си спомним за делата на будителите, които са просвещавали народа ни в трудни за него времена. Те са били тези, които са обединявали хората, без оглед дали са бедни или богати, дали са били учени или хора без образование.

За съжаление на този ден се сещаме за все по-малко съвременни будители. Но не защото ги няма, а защото не ги търсим. А без светлината, която те ни дават, ние оставаме нашия ум в мрак и тъмнина.

Нека в този ден си спомним поне един съвременен будител в нашия живот, и да си спомним неговите думи, които са отворили очите ни към света. Нека в този ден намерим поне миг да се преклоним пред тези, които са съхранили и са ни предали изконните ценности – писменост, наука, култура.

Областната структура на ПП „Има такъв народ” честити празника на всички българи!

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук