Поздрав от Атанас Делибалтов по повод 144 години от Освобождението на България от османско иго

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

От името на Общинския съвет на БСП- Сливен Ви поздравявам по повод 144 години от освобождаването на Родината ни от османско иго. С подписването на Санстефанския мирен договор за прекратяване на Руско-турската война, на 3 март 1878 година се поставя началото на възстановяването на българската държавност.

В продължение на 144 години 3 март е необикновена дата за българския народ. Ден, в който с тържества и празнични салюти се празнува в името на свободата и се отдава почит в памет на българските опълченци и руските войници, дали живота си в сраженията. Днес повече от всякога сме задължени да бъдем обективни относно фактите и да помним националната си история. Народ, който се отрича от миналото си не ще бъде пълноценен в граденето на бъдеще. Нека бъдем достойни потомци на българските бранители и загиналите побратими не само на днешната дата.  Нека с гордост и високо вдигнати глави си припомняме и разказваме на децата и внуците си за великото дело на Дякона, за устрема на Бенковската чета, за вечните песни на Ботев, за боевете на Шипка.

Свободата на духа и териториалните граници не са даденост, а плод на пролята кръв и с жестоката цена на войни. Нямаме моралното право да бъдем бездушни и да не отдадем заслужената чест на героите.

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…!“

 

Вечна слава! Честит национален празник, българи!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук