Позитивната новина:В Сливен още 11 пациенти пребориха коронавируса

Още 11 души от Сливенско са изписани през последното денонощие след като са се преборили с коронавирусната инфекция. С тях общия брой на изписаните вече възлиза на 108 души, съобщават от Областния кризисен щаб.

Девет са новите случаи на Ковид-19 в Сливенска област към днешна дата. Сред заболелите има медицинско лице – санитарка от болнично заведение. Петима от заболелите /един – от Нова Загора, останалите – от Сливен/ са се инфектирали в семейни огнища. За останалите трима души, дали положителна проба за коронавирусна инфекция /двама от Сливен и един от Нова Загора/, епидемиологичните проучвания не са приключили и източникът на заразяване все още не е уточнен, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Към момента 79 души, жители на областта, са положителни за Ковид – 19. От тях 20 са под домашен стационар, 59 души са хоспитализирани в болнични заведения. Шестима жители на областта провеждат лечението си под домашен стационар или в болница, които са в населени места извън Сливенска област. Очакват се резултатите от нови 25 проби, 10 от които са на съмнително болни. Общият брой на заболелите от коронавирус, от началото на епидемията досега, е 204 души.

Установени са лицата, които са участвали в религиозния семинар на 6 юни в град Перущица. Те са петима мъже от кв. „Надежда“ в Сливен. По техни думи, след завръщането си от семинара не са провеждали религиозни служби в квартала, за да избегнат струпване на хора в църквите в квартала. Днес изтича инкубационният период на заболяването, ако евентуално са се инфектирали по време на престоя си в регистрираното огнище в Перущица. Състоянието и на петимата е добро, без клинични оплаквания. Предстои да бъдат изследвани.

944 лица са под домашна карантина – 602 в община Сливен, 263 – Нова Загора, 62 – Котел, 17 – Твърдица. Отпаднали от карантина са 6 189 души.

През последното денонощие е регистриран един починал. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семейството и близките му.

В отговор на получени от медии и граждани запитвания, Областният кризисен щаб съобщава, че не се предвижда „затваряне“ на Сливен. Епидемичната обстановка към момента не налага подобни мерки. Областният кризисен щаб призовава жителите на областта да не се доверяват на фалшиви новини, а на официалната информация, която предоставя. Призовава жителите на областта да се придържат към указаните противоепидемични мерки.

Предоставената информация отразява епидемичната обстановка в Сливенска област към 12.00 часа на 19 юни, уточняват още от Щаба.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук