Показват оръжия на Левски и Ботев в Бургас

В Бургас ще бъдат показани лични оръжия на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов и други български революционери. Те ще бъдат предоставени от Националния военноисторически музей (НВИМ), съобщава БТА.

Изложбата „Оръжието на свободата“ ще бъде открита от 18.00 часа на 1 март в културния център „Морско казино“. Изложбата ще покаже оръжия, документи и художествени произведения, отразили последните действия към Освобождението.

Сред реликвите на фонда на НВИМ са сабите на Христо Ботев, Велчо Атанасов и Христо Иванов, пистолетите на Димитраки Петрович, Ильо Войвода и Панайот Хитов, мушкет на Капитан дядо Никола, тесак на Захари Стоянов и нож на Васил Левски.

За събитията от времето на Руско-турската война от 1877-1878 година ще „свидетелстват“ картини на художниците Василий Верешчагин, Виктор Васнецов, Василий Поленов и др.

Личното оръжие на дейците на освободителното движение, картините, документите и артефактите ще останат в Бургас до 31 март. Изложбата се посвещава на националния празник 3 март.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук