Ползотворно археологическо лято отчете РИМ Сливен

Ползотворно археологическо лято отчете РИМ „Д-р Симеон Табаков“ Сливен. „Три са обектите на проучване през този сезон, открити са множество артефакти, доказващи още веднъж, че Сливенски регион е бил наситен с праисторически селища“, коментира директорът на музея Николай Сираков.

„Средновековни ями, които са част от жилище, водопровод, кръстче с релефно изображение на Христос, плоча печат с изображение на паун, са сред 103-те движими културни ценности, които са намерени при тазгодишните проучвания на крепостта „Туида“. Открити са много предмети от кост и монети, допълни още той.

Екип от сливенски археолози и реставратори е участвал и в спасителните археологически разкопки по трасето на газов конектор Стара Загора-Комотини ( в землището на с. Зорница). „По време на проучването са намерени тежести за стан и рибарски мрежи, парадно бронзово умбо /украшение /, железни върхове на стрели, сребърни и бронзови монети“, разказа археологът д-р Веселин Игнатов.

Третото проучване, което е проведено тази година, е свързано с изготвянето на археологическа карта на Сливенска област. Обхожданията са извършени благодарение на спечелен от музея проект, финансиран от Министерството на културата.

„Регистрирани са 18 недвижими културни ценности и е актуализирана информацията за 33 обекта на територията на землищата на селата Каменово, Научене, Струпец и Старо село. Сред тях са селищни могили, крепости, некрополи“, разказа археологът Теодора Недялкова. Там са открити част от каменна бойна брадва скиптър, част от оброчна плочка и други.

„Целта е да се направят електронни картони с информация за находките в землищата на всички села в областта. През следващата година РИМ Сливен отново ще кандидатства с проект, който да финансира проучванията в други села“, поясни Николай Сираков.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук