Полицаи готвят протест: 6 часа шезлонг струват 30 лв., а 8 часа охрана на границата – 2 лв.

Най-големият полицейски синдикат – Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), заедно със Синдиката на служителите в затворите в България и подкрепен от Конфедерация на труда „Подкрепа“ и подкрепени в исканията си от Българския лекарски съюз (БЛС) организират национален протест с искане за достойно заплащане на нощния труд. Това обявиха на пресконференция президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов, Маринела Георгиева от синдикалната организация на служителите в затворите и д-р Стоян Борисов от Българския лекарски съюз,пише „Дневник“.

Протестът ще се проведе на празника на МВР в петък, когато ведомството чества 140-та годишнина, а за синдиката това е 20-и протест.

Основното искане е ставката да стане поне 1 лев на час вместо сегашните 25 стотинки, обясни Илия Кузманов. Той посочи, че повече от година и половина синдикатът чака решение на правителството по въпроса с нощния труд.

Служителите на МВР ще се съберат пред Министерския съвет, където се очакват около 1000-2000 полицаи и надзиратели от цялата страна.

„Шест часа шезлонг на Приморско струва 30 лв., а осем часа за полицай на границата – 2 лева“, посочи Кузманов и добави, че служителите нямат мотивация за работа, тъй като парите биха стигнали за баничка или за билет за градския транспорт в София.

„Държавата се опитва да получава безплатна сигурност, което е равносилно на лоша сигурност“, подчерта Кузманов. Той добави, че извънредният труд също не се заплаща допълнително.

„МВР не е инициирало нито визитата на папата в България, нито изборите за Европейски парламент. Но МВР се е грижило за охраната на реда и за сигурността с цената на извънреден труд, който не е платен. Насила се пускат хора в отпуск. Като не можеш да платиш, няма да организираш“, коментира още Кузманов.

Димитър Манолов обясни, че в столичния градски транспорт някои дейности се плащат по 3 лв. на час за нощен труд, а за полицаи и лекари това не се случва вече поредна година.

От БЛС заявиха, че ще подкрепят униформените, но засега не планират да излязат на протест в петък. Д-р Стоян Борисов каза, че в България около 400 000 души полагат нощен труд.

Като лекар той посочи, че това води до риск от сериозни заболявания, а в Европа отдавна има предложения за намаляване на работните дни в седмицата. Наредбата, с която се определя заплащането за нощния труд, действа от 2007 г., когато средната заплата според Манолов е била около 400 лв. Той подчерта, че полагането на нощен труд трябва да бъде ограничено и да се извършва само в някои професии, в сферата на здравеопазването и сигурността например.

„Не виждам никаква причина да се шие на ишлеме през нощта“, даде пример Манолов.

От синдикалната организация на служителите в затворите обясниха, че в момента един надзирател охранява 100 души, като живее и работи в същата среда, в която те излежават присъдите си. „Работим на санитарната граница, не е попълнена щатната численост на служителите и са нужни още около 2000 души – надзиратели, психолози, социални работници и юристи“, обясни Маринела Георгиева.

По думите на Илия Кузманов преди време е имало предложение на министър Младен Маринов, което било публикувано за обществено обсъждане и което регламентирало учеличение на ставката за нощен труд на 50 стотинки. Заповедта обаче била свалена, а обяснението – че не са предвидени достатъчно средства в бюджета.

„От сегашния министър срещаме разбиране. Той е първият, който търси обратна връзка с нас. Той не носи вина за наследството, което е получил в МВР, и заради това протестът ще бъде пред Министерския съвет, а не пред ведомството. Но ние не се обясняваме в любов на нито един министър. Ако не бъдат взети мерки, ще последват още действия от наша страна“, заяви още Кузманов.

Среща е имало и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, но от синдиката на служителите на затворите обясниха, че няма резултат от тях.

Междувременно от МВР публикуваха становище на министър Младен Маринов по повод предстоящия протест. Вътрешният министър посочва, че разграничава ясно двете теми – нощен и извънреден труд. „По отношение на извънредния труд сме правили срещи и работни групи и задачата ми е да направим такава организация, че да намалим до минимум полагането му. Същевременно без извънреден труд не може, особено при кризисни ситуации“, уточни министър Младен Маринов.Той припомни, че служителите на МВР са на ненормиран работен ден и могат винаги да бъдат призовани, за да изпълнят обществения си дълг.

„По отношение на нощния труд смятам, че заплащането е малко, но е въпрос на възможности и на бюджет, посочи вътрешният министър. При наличие на средства това може да бъде коригирано, евентуално след преговори за бюджета другата година. Заплащането е въпрос на бюджет и бюджетни средства“, заявява министър Младенов и припомня, че през последните две години заплатите в МВР са вдигнати с близо повече от 30%.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук