Полицията с акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Традиционната акция по пътна безопасност „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ е в ход от началото на месец септември на територията на ОДМВР-Сливен.
Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот. Просто спазвай правилата“. 20 септември е обявен от Европейската мрежа на службите на пътна полиция-ROADPOL, за Ден без жертви на пътя, когато е предвиден 24-часов контрол по пътна безопасност.
В дните до 15 септември екипи на отдел „Охранителна полиция” и сектор „Пътна полиция” в ОДМВР-Сливен са провели срещи с местната влас, училищните ръководства и охранителните фирми. Извършени са проверки на пътните знаци, маркировката, осветлението, предпазните ограждения и обезопасеността на входовете на всички учебни сгради в областта. Проведени са срещи с ръководствата на охранителните фирми, ангажирани с охраната и пропускателния режим в детските градини и училищата, както и реда за подаване и получаване на сигнали за противообществени прояви на територията на учебните заведения.

В ОДМВР-Сливен е създадена организация за засилено полицейско присъствие на 15 септември. Полицейски екипи ще извършват контрол по спазване предимство на пешеходни пътеки, движение на пешеходци и пресичане на определените за това места. Контрол и наблюдение в районите на учебните заведения за недопускане на противообществени прояви и неправилно паркиране, което може да затрудни придвижването на децата. Ще се извършват проверки в заведения за спазване
изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни, като и продажбата на алкохол и тютюневи изделия.
През учебната година са планирани беседи по пътна безопасност с най-малките в детските градини и такива в по-горните класове, съобразени с възрастта и материалната база на училищата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук