Поредно удължаване на извънредната епидемиологична обстановка

Извънредната епидемиологична обстановка в България ще се удължи до края на юли, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той обясни, че целта е да се даде възможност на министъра на здравеопазването да издава нужните заповеди, ако обстановката се усложни.

Засилва се и контролът по спазването на мерките срещу COVID-19.

„Ще препоръчаме засилване на контрола за спазване на мерките. Ще препоръчаме на областните щабове да увеличат контрола и при необходимост да въвеждат нови мерки. Ще им препоръчаме да намалят до минимум масовите мероприятия“, обяви здравният министър. По думите му именно на повечето масови събирания в страната се дължи увеличаването на случаите на хора с положителни проби у нас.

„Днес или утре ще издам заповед, с която ще определя страните от Европейския съюз, от Шенгенското пространство и трети страни, гражданите на които ще могат да влязат у нас, както и тези, които подлежат на карантина“, предупреди Ананиев.

Най-обнадеждаващата новина според него е тази, че български екип е близо до откриването на лекарство срещу коронавируса.

По този повод изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата, магистър фармацевт Богдан Кирилов уточни, че през месец май у нас е стартирала кампания по изпитване на наше лекарство за лечение на коронавируса.

„За медикамента „Ивермектин“ и възложителят, и производителят са български. Набрани са 30 пациента като в 9 болници се правят изпитванията“, изтъкна Богдан Кирилов. По думите му в Австралия, Испания, Бразилия и в САЩ също се правят изпитания на медикамента.

„Края на юли и началото на август очаквайте повече информация“, обеща изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата у нас.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук