Потвърден е първи случай на африканска чума по свинете в Сливен

Първи доказан случай на Африканска чума по свинете е регистриран в Сливен. Това съобщи Петър Байчев – член на земеделски съюз „Хаджи Димитър“ Сливен. По думите му заразеното мъртво животно е намерено миналата седмица по пътя за село Сотиря, а в събота резултатите от взетите проби са били известни.

Според него, в намирането на прасето именно на това място има нещо съмнително. „Болните от чума прасета търсят вода, и е странно как трупът се е озовал на безводния път. Ако става въпрос за саботаж, това е много тревожно. В Сливен има няколко големи свинекомплекса, и ако заразата се разпространи, всички животновъди, а и не само, ще пострадат сериозно“, коментира Петър Байчев.

Заради Африканската чума по свинете свинското месо вече е поскъпнало, а това неизбежно ще оскъпи и продукцията от него. „При нас увеличението е само с 5 стотинки, но ние поддържаме ниска печалба. Как ще реагират останалите, не мога да прогнозирам, “ заяви Байчев. В момента цената на килограм свинско живо тегло се търгува на 2.90 лв, докато преди навлизането на чумата е била 2.60 лв.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук