Почина известният актьор Филип Трифонов

Почина известният български актьор Филип Трифонов, научи NOVA. Той си е отишъл на 73-годишна възраст.

Трифонов изиграва главни роли в знакови за българското кино филми, като „Момчето си отива“ и „Оркестър без име“. Репликата му „Една боза от 6 стотинки“ от филма „Момчето си отива“ е считана за култова от много негови почитатели. Това е една от първите му роли, която остава и най-известната му.

Роден е на 4 май 1947 година. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1969 – 1973) в класа на Апостол Карамитев. Още докато е студент, таланта му забелязва Георги Дюлгеров. Снима новелата „Изпит“ по едноименния разказ на Николай Хайтов от сборника „Диви разкази“ и поверява главната роля на младия бъчвар Лию на Филип Трифонов. Актьорът сякаш играе себе си, временно се заселва в затънтеното родопско село.

Малко известен е фактът, че в средата на 60-те Трифонов е състезател по бокс. На градското първенство през 1965 година за юноши старша възраст заема първо място в категория до 67 кг.

След като завършва ВИТИЗ, играе е в Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров“ – Благоевград (1973). Следва Театър „София“ (1976-1980). Съосновател е на Естествен театър „Трифоноф & Гундеров“ (1992) заедно с режисьора Николай Гундеров. От есента на 2006 г. работи в Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук