Почина легендата на френската музика Шарл Азнавур

Френският музикант от арменски произход Шарл Азнавур е починал на 94-годишна възраст, съобщиха френски издания, цитирани от АФП.

Азнавур, който за над 70-годишната си кариера на музикант създаде над 1200 песни (изпълнявани над 8 езика) и продаде над 100 млн. албума, бе на сцената до последните години от живота си.

Понякога описван като френския Франк Синатра, той бе едно от най-важните имена за френския шансон, но кариерата му надхвърляше музиката, с близо 60 роли в киното и остри политически позиции по въпроси от арменския геноцид и съпротивата срещу крайната десница до авторското право.

За последно той се срещна с българската публика през ноември миналата година. През април тази година обаче той отмени няколко концерта след проблеми с гърба, същото се случи и през май заради травма на ръката. Според представители на Азнавур обаче малко преди да почине в дома си в Алпий, Южна Франция, той се е върнал от турне в Япония.

Шахнур Вагхинаг Азнавурян е роден в Париж през 22 май 1924 г. в семейството на арменци от Грузия и днешна Турция, избягали от Османската империя. Изпълнителската му кариера започва още докато е дете – за сметка на училището, което напуска на 9-годишна възраст – и той бързо приема Азнавур като сценично име. Големият му пробив обаче е през 1946 г., когато Едит Пиаф го забелязва и пожелава да го вземе със себе си по време на турнета във Франция и САЩ.

„Вдъхновяваше ме всичко – телевизията, радиото, книгите… Тъй като нямам въображение, подхващам това, което видя“, каза той неотдавна в интервю за „Ел паис“. „Някои хора имат (въображение) и въпреки това не са способни да напишат песен.“

През 1998 г. той е обявен за изпълнител на века в класация на Си Ен Ен и сп. „Тайм“, измествайки имена в съвременната музика като Елвис Пресли и Боб Дилън.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук