Подготвят мерки за ограничаване на пътните инциденти, причинени от безстопанствени животни в Сливенско

По инициатива на Областна администрация се проведе работна среща по повод зачестилите сигнали за тежки пътно-транспортните произшествия, причинени от безстопанствени животни. При един от пътните инциденти с участието на свободно пуснати коне край село Градец, микробус се преобърна и падна от мост, вследствие на което имаше седем тежко пострадали.

В работната среща участваха заместник-областният управител Антоний Андонов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Величков, прокурор Красимир Маринов от Окръжна прокуратура – Сливен, началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димитър Кикьов, началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Илиян Николов, Пламен Димитров, началник на Районното управление в Котел, Шериф Куванджъ, заместник-кмет на община Котел, директорът на Областно пътно управление инж. Митко Иванов и д-р Димо Кондев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

По време на дискусията бяха очертани съществуващите проблеми при опитите за ограничаване на свободното придвижване в публичните държавни и общински територии на безстопанствени животни, и най-вече – на свободното пресичане и движение на селскостопански животни по републиканските и общинските пътища. Набелязани бяха конкретни мерки за справяне със съществуващите логистични и организационни пречки, за някои от които ще се потърси съдействие от ресорните министерства и други органи на централната власт.

„Не може на територията на един регион свободното движение на животни да е по-важно от защитата на човешкия живот. Ще предприемем всички законови стъпки, с цялата строгост на закона, за рязко намаляване на пътно-транспортните произшествия, причинени от селскостопански животни на собственици, които се отнасят крайно безотговорно към тяхното отглеждане и стопанисване, и нещо повече – не зачитат правата на останалите участници в движението и застрашават непрекъснато техния живот“, коментира след срещата заместник-областният управител Антоний Андонов.

Според статистиката на Окръжна прокуратура Сливен и ОДМВР, през последните две години в област Сливен са регистрирани 64 пътно-транспортни произшествия с участието на безстопанствени животни и са издадени 36 наказателни постановления по чл. 106 от Закона за движение по пътищата, касаещ придвижването на превозни средства с животинска тяга.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук