По-малко болни работници харчат повече пари от бюджета

През 2019 г. намалява средният брой работещи, които са ползвали болничен лист заради общо заболяване, но в тазгодишния бюджет е предвидено да се похарчат с 12 млн. лева повече. Това показва справка на социалното ведомство в писмен отговор на ресорния министър Деница Сачева на депутатски въпрос до „Монитор“.

За 2019 г. са предвидени 474 млн. лева за болнични поради общо заболяване, до края на септември средно месечно са боледували 136 хил. работещи. От справката прави впечатление, че броят на работниците намалява спрямо 2018 т., когато са били 144 души, но за техните почивки по болест парите се увеличават с 12 млн. лева. Това означава, че анализът на синдикатите е верен и бюджетът се източва не с почивки около празниците, а от дългите липси на работещите.

През последните години има трайно нарастване на болничните то обаче не е при краткотрайните до 7 дни, за които се твърди, че разтягат почивката на осигурените, а при тези с продължителност между 15 и 30 дни. Те пък се издават не от личните лекари, а от болниците, които имат интерес от по-голям прием, за да си вържат бюджета. Данните са от анализ на КНСБ, изготвен въз основа на данни на НОИ за изплатените болнични в периода 2011-2018 г. Според него ръстът на изплатените обезщетения в този период е над 2,1 пъти – общият годишен разход за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване през 2011 г. е 256 млн. лв., а през 2018 г. стига до 556 млн. лв.

Проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) показва, че за изплащане на обезщетения при заболяване държавата и бизнесът заплащат общо около 710 млн. лева годишно. От тях 160 млн. лв. бизнесът за първите три дни, а останалата сума – НОИ за остатъка от дните по болничен лист, издаден от личен лекар или здравно заведение.

Наскоро управляващите опитаха да отменят плащането на първия ден от болничния

което е ангажимент на работодателите от 2010 г. Мотивът беше, че така ще се ограничат злоупотребите с фалшиви болнични, вземани най-вече за удължаване на почивните дни. Впоследствие премиерът Бойко Борисов отмени решението.

Работодателските организации изпълниха миналата седмица заканата си да не участват в Националния съвет за тристранно сътрудничество, докато в дневния му ред не бъде включен проблемът с болничните. Правителството обсъди на тристранка увеличението на минималната заплата, която от 1 януари става 610 лв., само със синдикатите, които подкрепиха решението. Само една работодателска организация – Съюзът за стопанска инициатива, присъства на заседанието, което е първо след смяната на социалния министър, но гласува против увеличението.

Асоциацията на организациите на българските работодатели отказва да плаща първите три дни от болничния. Синдикатите пък заплашват с протести при намаляване на обезщетението. Финансовото министерство категорично отказва този ангажимент да се върне към НОИ, тъй като това означава около 200 млн. лв. повече разходи в бюджета на държавното обществено осигуряване.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук