По-малко от месец за креативните сливналии, за да спечелят еко конкурса на „Топлофикация“

По-малко от месец имат креативните сливналии, за да спечелят конкурса на „Топлофикация“ Сливен за изработка на коледна декорация от отпадъчни материали. „Освен, че ще зарадваме най-изобретателните с награди за празника, с тази еко инициатива се стремим да покажем на гражданите и какъв е „дневния ред“ на „Топлофикация“, твърди изпълнителния директор на дружеството инж. Павлин Костов.

„С всяка изминала година „Топлофикация“ Сливен ще става все по-чисто производство. Обявихме конкурса, защото с това е свързана инвестиционната ни програма през тази и следващите години, с това са свързани и нашите цели“, допълни той.

По думите му, всеки може да участва в конкурса, чийто краен срок е 15 декември. „Важното е да има въображение и да превърне ненужна вещ или опаковка в коледна декорация. Благодарение на наградите, макар и не огромни, се надяваме да стимулираме повече хора да се включат и да се замислят над проблема с огромното количество отпадъци, които генерира консуматорското ни общество. Да разберат, че от ключово значение е сепарирането и оползотворяването му – независимо дали ще се използва за рециклиране, производство на енергия или пък защо не синтез газ и биогорива“, коментира още той. Подробности по темата може да прочете в интервюто с инж. Костов.

-Инж. Костов, защо обявихте конкурс за еко коледа, как се роди идеята?
-Идеята беше на екипа. Като общество изхвърляме огромно количество отпадъци, което отива на сметищата. Едва в последните години правим опити за разделно събиране и рециклиране. Това е важен проблем, който касае всеки един от нас. Сметищата са временни депа за събиране на отпадъци, а замърсяването от тях за почвата, подпочвените води и въздуха, когато те се използват за дълго съхранение, е голямо. Затова от ключово значение е сепарирането и оползотворяването му – независимо дали ще се използва за рециклиране или производство на енергия или пък защо не синтез газ и биогорива. Най-добрите европейски практики са именно такива.

-Повече се рециклира или повече се влага в производство?
-За разлика от България, повече се рециклира. Но, ние заемаме и едно от челните места по количество генериран отпадък на човек от населението. Надявам се конкурсът да накара всеки един от нас да се замисли. Ясно е, че сме консуматорско общество, но трябва ли всеки път, когато влезем в супермаркета да си купуваме нова торбичка например…

-Кой може да участва в конкурса – само вашите абонати или всички граждани на Сливен?
-Всеки може да участва в конкурса. Важното е да има въображение и да превърне ненужна вещ или опаковка в коледна декорация. Благодарение на наградите, макар и не огромни, се надяваме да стимулираме повече хора да се включат. Всеки участник ще получи нашето свежо издание с предложения за еко Коледа, веднага щом ни изпрати предложение.

-Голямата награда е 300 лв., втората 150 лв., а третата коледна декорация?
-Да, такива са наградите. Както казах, за нас като общество отпадъкът, който генерираме и темата с рециклирането са сериозно предизвикателство, така че дори и само да се замислим по темата, конкурсът ще бъде успешен. Триста лева са от друга страна достатъчни за един добър коледен пазар и празник. Тъжно е, че има хора, които и 30 лв не могат да отделят. Помагали сме на много хора през годините. Не това обаче е поводът за конкурса, затова нека се опитаме да бъдем позитивни.

-Обвиняват ви, че замърсявате, а вие правите еко Коледа?

-С всяка изминала година „Топлофикация“ Сливен ще става все по-чисто производство. Обявихме конкурса, защото това е нашият дневен ред, с това е свързана инвестиционната ни програма през тази и следващите години, с това са свързани и нашите цели. Хората знаят, че никога не сме се крили, не сме работили задкулисно. Диалогът с тях ни е важен. Важно ни е и те да знаят посоката, в която се развиваме.

-Кога е крайният срок за участие и как могат да участват хората?
-Периодът на конкурса е до 15 декември. Веднага след това ще връчим наградите на
победителите. Надяваме се да имаме много участници и да подредим изложба в
„Топлофикация“ с тях. Това ще създаде много настроение на екипа и ще ни презареди да работим още по-всеотдайно. Пандемията не е извинение за бездействие. Виждате, че сме готови навреме за отоплителния сезон. Реализирахме добра рехабилитационна програма и се надявам на безавариен сезон и всички да бъдем здрави. Това пожелавам и на жителите на Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук