По-ниските данъци за колите може да наложат смяна на талона

Месец след началото на данъчната кампания за местни налози шофьори на автомобили се оплакват от липса на комуникация между МВР и общините, която ги ощетява. Причината – ако искат да платят по-нисък данък за колата си, може да им се наложи да сменят талона на превозното средство.

През ноември миналата годинапарламентът гласува повишаване на данъците за автомобили,като въведе екологичен компонент при изчисляването им. С него колите с по-замърсяващи двигатели ще плащат повече. Общинските съвети определят данъка със своя наредба. Още тогава се разбра, че максимално ще е повишението на данъците за автомобили с двигател под Евро 4, като в тази категория попадат основно произведени преди 2005 г. коли.

Оказва се, че екологичната оценка на моторното превозно средство често не е вписана в талона. Тази процедура не е задължителна, но без нанасянето ѝ общината няма как да намали данъка на автомобила. Така на шофьорите им се налага да сменят талона на колата, за да плащат по-нисък данък.

При липсата на екологична норма в свидетелството за регистрация на колата трябва да се отиде до официалното представителството на марката на автомобила. Оттам шофьорите ще получат документ, който да показва какъв евростандарт поддържа автомобилът. Тази услуга също струва пари, като при всеки автомобилен представител сумата е различна.

След това лично или чрез пълномощник трябва да отидете до отдел „Пътна полиция“, като носите с Вас този документ заедно със свидетелството за регистрация на МПС – част „Първа и част „Втора“ („големия“ и „малкия“ талон). След като преминете с превозното средство през пункта на „Пътна полиция“ за идентификация, предоставяте съответните документи на служителите от МВР за издаване на нови документи с вписана съответна екологична норма, пише „Дневник“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук