По-скъпи имоти в Сливен – акценти и тенденции

Търсенето и предлагането на имоти в по-малките областни градове има свой собствен ритъм, свои собствени тенденции и закономерности. През последните две години Сливен се нарежда на една от първите позиции сред градовете, където жилищата поскъпват най-много – с малко повече от 10% на годишна база.

Експертите от портала за недвижими имоти в Сливен Реалистимо анализират статистически данни от НСИ, Агенцията по вписванията и други източници, за да откроят особеностите на сливенския пазар и причините за техните конкретни проявления.

През последните две години се наблюдава нарастване на броя покупко-продажби и на по-малките пазари на имоти.

Статистиката на Агенцията по вписванията за тримесечието юли-септември 2022 г. показва, че в Служба по вписванията – Сливен са регистрирани 956 сделки за покупко-продажба на имоти. За сравнение, през цялата 2021 г. сделките са били 745, което пък представлява ръст с почти 25% спрямо 2020 г. според имотния регистър.

Предпоставките за това увеличение на търсенето в по-малките градове може да се търсят в няколко различни направления. От една страна, въпреки покачването на цените (в центъра на Сливен те достигат до 600 евро/кв. м.), жилищата остават значително по-евтини от тези на големите пазари като София, Пловдив, Варна. От друга, пандемията стана причина за засилена вътрешна миграция – работата и обучението от разстояние позволиха на много хора да се върнат по родните си места. Някои от тях вероятно ще вземат решението и да останат в по-малките градове, най-вече по икономически причини.

Условията за живот в по-малките населени места се подобряват – по Националната програма за енергийна ефективност се санират и ремонтират общите части на жилищните сгради. Работи се усилено и по газификацията на Сливен. Това означава, че се намаляват разходите за отопление, но, едновременно с това, видът на сградите става по-приветлив, повишава се и сигурността. През есента на тази година и през 2023 г. предстои следващ етап от Програмата, за чието реализиране средствата идват не само от държавата, но и от ЕС като част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Имотите с гараж или паркомясто са по-привлекателни не само за хората в големите градове – те се търсят повече и в малките населени места. Това твърдение е валидно, както за покупко-продажбите, така и за наемите.

В Реалистимо и физически лица, и професионални брокери на недвижими имоти са свободни да публикуват своите обяви за покупко-продажба или имоти под наем в Сливен. В платформата намират място и имоти, продавани на търг от частни или държавни съдебни изпълнители.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук