Начало Новини България ПП „Има такъв народ“: Или подкрепа от протестните партии, или нови избори

ПП „Има такъв народ“: Или подкрепа от протестните партии, или нови избори

„Има такъв народ” ще приеме подкрепа за кабинет от „Демократична България” или „Изправи се! Мутри вън!”. Ако не я получи, няма да предлага правителство в парламента. Това стана ясно на пресконференция на партията днес. В нея участваха Тошко Йорданов, Филип Станев и Николай Василев. Тримата отговаряха на въпроси на журналисти, а основният повод за пресконференцията беше оттеглената номинация на Василев за премиер.

„Ще предложим нов проект за кабинет, ако не бъде подкрепен – предсрочни избори“, каза Тошко Йорданов. Според него и Филип Станев, ако не получат подкрепата на двете протестни партии, хората на Трифонов изпадат в хипотеза да бъдат подкрепени от ГЕРБ и ДПС. „И тогава край с нас”, каза Станев.

За „Има такъв народ“ било по-логично да имат партньори в посоката, в която гледат –  „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Тошко Йорданов обясни, че са имали неформална среща с Мая Манолова за организиране на среща в Народното събрание. „Учуден съм, че за „Демократична България“ сме по-голям враг от ГЕРБ, те нищо не казват за Бойко Борисов“, коментира Йорданов.

„Ако не получим подкрепа за този кабинет от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, те имат пълната свобода, ако мандатът отиде при тях, да се договорят с Карадайъ, с Нинова и с Бойко Борисов“, каза Йорданов.

„Имаме сериозни разминаване със служебното правителство по отношение на финансовата политика. Ще видим дали някой от сегашните министри ще влезе и в нашия кабинет. В служебния кабинет има хора на ДПС. Това е мое мнение – не ангажирам с него никого“, допълни той.

Ако от партията не намерят подкрепа, смятат, че няма смисъл да внасят проектокабинет в парламента. От „Има такъв народ“ припомниха, че след това ще се завърти парламентарната рулетка и втората, и евентуално третата политическа сила също ще се опитат да предложат правителство.

„Не смятаме, че трябва да има предсрочни избори. Ако някой иска да връща ГЕРБ на власт, да излезе и да го заяви“, допълни той.

Николай Василев пък каза, че счита атаките срещу него отдясно за приятелски огън.„Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие. Този кабинет няма нищо общо с НДСВ, освен мен. Били сме в коалиция с ДПС, защото тогава това гарантираше влизането на България в ЕС”, заяви Василев.

„Ако можехме да получим подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският кабинет от началото на прехода и щеше да работи с непозната досега скорост. Това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето”, заяви Василев. Преди това той благодари на Слави Трифонов за доверието, което му е гласувал.

„През последните 2 месеца на съвместна работа имах възможност да опозная и него, и част от парламентарната група. Благодаря и на медиите за съвместната работа през последните 24 години. Благодаря и на всички, които ме подкрепиха по медиите”, каза Василев. Според него с предложения от „Има такъв народ” кабинет, българското общество се е убедило, че нацията има образовани и компетентни хора.

Станислава Армутлиева сама се е отказала от номинацията си за министър, отбелязаха от „Има такъв народ”.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук