Правителството гласува увеличение на социалната пенсия

На днешното си заседание правителството ще гласува увеличение на социалната пенсия за старост със 7,16 лв. 133 лв. ще бъде новият размер на този тип пенсия. Тя се полага на навършилите 70 години, с доход на член от семейството под гарантирания минимум, който за тази година е 75 лева.

Промяната се прави, тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички останали пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 г.

По-висока ще стане и добавката за чужда помощ, която получават хората с трайни увреждания с над 90-процента намалена работоспособност. Нейният размер ще стане 99 лева и 50 стотинки. Такава добавка към момента получават около 90 хиляди българи.

В резултат от предложената промяна ще се повишат и размерите на редица пенсии, които не са свързани с трудова дейност – за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия за старост, припомня bTV.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук