Правителството отпуска 3,450 млн. лв. за детско здравеопазване

Правителството отпуска 3, 450 млн. лв. за детско здравеопазване. С предоставените средства ще бъдат закупени и 15 апарата за дихателна реанимация, както и 50 кувьоза, които са на стойност 1,250 млн. лева . Това стана ясно по време на днешното заседание на Министерския съвет.

„Първо ще минем тази точка от дневния ред, тъй като поехме ангажимент към педиатричната клиника. Бях възложил на министъра на здравеопазването да провери колко кувьоза за цялата страна са необходими, плюс апаратите за обдишване. Така че в тази точка финансираме и педиатричната болница, и всички нуждаещи се болници – държавни и общински с необходимите бройки кувьози и 15 апарата за дишване. Те поискаха 10, ние даваме 15, за да могат да са подсигурени“. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди днешното редовно заседание на МС.

„Предлагам Министерски съвет да приеме постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 година, които са в размер на 3,450 млн. лв. Одобрените допълнителни средства ще бъдат насочени за закупуване на медицинска апаратура. За дейности по Националната програма за подобряване на майчиното и детско здравеопазване 2014-2020 до 2, 200 млн. лева, от които 1, 700 млн. лв. за Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. Иван Митев“ и 500 хил. лв. за 30 здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По думите на Ананиев Специализираната болница за детски болести се очертава като основен здравен консултативен център и е бъдещото ядро на новата детска болница.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук