Правят 10 км. нови велоалеи в Сливен, градът може да стане етап от колоездачната обиколка на България

10 километра нови велоалеи ще бъдат изградени в Сливен до края на годината. Направата им е част от реализацията на проекта за Интегриран градски транспорт на Сливен и ще струват около 1 млн. лв. Новите велоалеи ще бъдат свързани със съществуващите вече такива по бул. „Стефан Стамболов“, по „Бургаско шосе“ и бул. „Шести септември“, така че да започнем да изграждаме пръстена на инфраструктурата за велосипедно движение в града“, коментира кмета Стефан Радев днес при символичния старт на изграждането на новите велоалеи по бул. „Христо Ботев“.

„Безспорно ще отнемем част от пространството на автомобилите и ще го посветим на велосипедното движение, няма да е безконфликтен процес , но това е модерния начин за развитието на един град“, коментира още той.

По бул. „Христо Ботев“ ще бъде изградена двупосочна велоалея. „Най-значимата промяна ще е на бул. „Панайот Хитов“ където, освен двупосочна велоалея ще има обособени две ленти за паркиране на автомобили от двете страни. Ще останат две ленти за движение на автомобили във всяка посока и така ще се намали и скоростта. Сега лентите са много широки и стават изпреварвания, дори в една лента“, допълни Радев.

По думите на зам.-кмета Стоян Марков, ще бъдат разширени и велоалеите по ул. „Радой Ралин“ и по бул.“Хаджи Димитър“, за да има връзка с жп гарата. „Освен това, ще направим велостоянки до големите административни сгради – 75 такива ще бъдат изградени. Планира се такива да бъдат поставени и на Долна лифтена станция“, посочи още той.

Община Сливен вече е в преговори с Колоездачния съюз, обиколката на България да се възстанови и Сливен да бъде етап от нея. „Това е старо и обичано състезание, а нашия град има едни от най-големите традиции в колоезденето и му прилича от тук да минава обиколката на България“, коментира Стефан Радев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук