Празниците и традициите на етносите бяха представени в Сливен и Мокрен

Снимка: Светослав Гавазов

От началото на ноември в Сливен и областта седем читалища бяха домакини на събития, посветени на културното многообразие в ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата. Две от тях представиха празниците и традициите на етносите в Сливенска област.

Най-голямото читалище в областта – „Зора 1860” в Сливен, покани на концерт под надслов „Другият до мен – и в делник, и в празник” представители на всички етноси в града. Зам.-областният управител Димитринка Петкова приветства организаторите и участниците от името на областния управител Чавдар Божурски. „Многообразието е богатство и нашият град има с какво да се гордее, защото под Сините скали съжителстват българи, роми, турци, каракачани, арменци и евреи. В красотата на многообразието се крие красотата на света”, каза Петкова.

По време на концерта бяха представени българските народни традиции за Коледа и Великден, характерни хора от фолклорната танцова култура на каракачаните –  „диплос хорос”, момичешкото „триандафиля” и смесеното  „сиртос хорос”, арменските призници „Сурп хач”, който съвпада с Къстовден, и „Вартавар”, по време на който се правят ритуални дървета от житни класове, прескача се вода и се пускат гълъби. Публиката научи защо еврейската общност посреща нова година през есента, какво представляват празниците „Ханука” и „Пасха”, кой е Бангу Васил, защо ромите го считат за свой застъпник и светец. Група от читалището в с.Бяла паланка направи демонстрация на обичая „къносване на булка”.

Многобройни аплаузи събраха изпълнителите, които се представиха на концерта: балет „Адажио” към НЧ „Зора 1860” с худ.ръководител Наталия Хаджикостова, танцовият състав към Културно-просветното дружество на каракачаните в кв.”Речица”, талантливите изпълнители от Обединената школа по изкуствата „Мишо Тодоров” Христиана Филаделфевс, Гергана Минова, Мариела Атанасова,  Янислав Василев, Мариела Атанасова, ученичката от НМУ „Л.Пипков” в София Леа Тодорова, рецитаторките Алла и Валя Ховсепян, танцьорите от „Весела дружинка” с худ. ръководител Весела Павлова и от Клуба за български хора „Веселие” с худ.ръководител Силвия Плачкова при НЧ „Зора 1860”.

Гости на празника бяха представители на организациите на арменската, еврейската, каракачанската и ромската общност, на мюфтийството, а негови съорганизатори – Общината и Областната администрация.

Читалище „Просвета 1919” в котленското с.Мокрен също бе домакин на концерт с песенни и танцови изпълнения, характерни за етносите, живеещи в селото.

И двете събития бяха съпътствани от изложби.

Концертите се проведоха в рамките на Работната програма за 2019 г. на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз и бяха финансирани от правителството чрез областната администрация.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук