Празници на Франкофонията в РБ „Сава Доброплодни“

Празници на Франкофонията ще бъдат организирани в РБ „Сава Доброплодни“ Сливен. От днес до 22 март в библиотеката се организират различни прояви, посветени на френския език и култура. Така и Сливен се включва в отбелязването на 20 март – Международния ден на Франкофонията, който обединява над 870 милиона франкофони от цял свят.

Празниците на Франкофонията включват: мултимедийни презентации на френски език по темите: “Франкофонията – френският език е един шанс за успешно бъдеще“; „Скалните цветя” на френската поезия – Шарл Бодлер, Пол Верлен, Артур Рембо” – представяща интересни моменти от жизнения и творческия път на бележитите френски поети; „Антоан дьо Сент Екзюпери” – посветена на живота и творчеството на най-четения световно известен френски автор; презентация на френски език за титана на френската литература – Оноре дьо Балзак, с която ще се отбележат 220г. от неговото рождение.

В програмата са включени и прожекции на филма на режисьора Жан-Даниел Верхаге – „Дядо Горио” (2004г.), в който главната роля се изпълнява от Шарл Азнавур и на филма на режисьора Жозе Даян – „Балзак” (1999г.) със звездите на френското кино Жерар Депардийо и Жана Моро.

В Чуждоезиковия център ще бъдат представени и най-новите постъпления от произведения на съвременни френски автори, както и много нови помагала в помощ на изучаването на френски език.

Чрез организираните от библиотеката събития се цели да се улеснява обмена на идеи, да се пробужда интереса към френската култура и език, с нейните традиции и обичаи, да се засилва диалога между културите и цивилизациите.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук