Празнуваме Васильовден!

В първия ден от Новата година църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики. Празникът припомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му. Свети Василий Велики е голям християнски мислител, философ и писател. Той на дело реализира идеята на Христовия закон на любовта и прошката като полага основите на благотворителната християнска дейност. Василий, наречен Велики още приживе, бил надарен и с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на своята смърт.

В народния календар Васильовден се нарича Сурваки заради обичая сурвакане. Според традициите децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата.Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства. С пожеланията си сурвакарите трябва да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на „мръсните” дни и да предпазят хората от тях.

В община Сливен мъжете с името Васил са 1 161 , като 788 от тях са с постоянен адрес в града. Дамите с името Василка са общо 446. От тях 263 са с адресна регистрация в Сливен. Мъжете, носещи името Веселин са 670, като от тях 553 са с постоянен адрес в града. Името Веселина носят 453 жени в общината, от тях 375 са от Сливен. 119 са представителките на нежния пол, носещи името Весела, които живеят в града, а за цялата община са общо 136.

Честит празник на всички именици!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук