Празнуваме Игнажден: Почитаме св. Игнатий Богоносец

Днес е Игнажден. Според фолклорната традиция на този ден започват родилните мъки на Богородица, затова в народните песни се пее: „Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа“. Счита се, че това е начало на прехода от старата към новата година.

В този ден се почита св. Игнатий Богоносец. Той е първият свети отец и учител на Църквата, както и първият богослов след апостолите. Роден е в Антиохия – сега незначимо селце на име Антакия, в източната част на Турция. Бил е вторият епископ на Антиохия. При гоненията на римския император Траян срещу християните св. Игнатий бил заловен и осъден на разкъсване от зверове в римския Колизеум.

Обредността за Игнажден е свързана с идеята за новото начало. Вечерта срещу 20 декември в Източна България се приготвят постни храни, като в житото или на пресенчаната питка се забожда църковна свещ. Трапезата се прекадява с тамян, а на вечерята се правят наричания за плодородие. Вярва се в предпазващата сила на пепелта от каденето, недогорялата свещ, житото и орехите. Ето защо те се пазят до следващата сутрин.

В Западна България се правят специални обредни хлебчета, а в Югозападна България срещу Игнажден в огнището се запалва коладник – специално отрязано крушово или дъбово дърво, което трябва да гори чак до Йордановден.

Най-характерен за празника е обичаят „Полязване“ – от това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година. Първият, дошъл в дома, се нарича полазник. Ако той е добър човек, късметлия или е с голямо имане, то годината за цялото семейството ще бъде много добра, всички ще са здрави, в оборите ще има животни, а полята ще дадат богат урожай.

Полазникът внася в къщата трески или слама, слага ги край огнището или зад вратата и извършва действия според обичаите в различните краища на България. За него се слага трапеза, дават му се и дарове (риза, кърпа, чорапи).

Ролята на полазник може да изпълнява и онзи член на семейството, който сутринта излезе пръв и при връщането си внесе в къщата трески или слама. Той също извършва ритуални действия и реално определя каква ще е годината за цялото семейство.

В народните вярвания този преходен период (между старата и новата година) се свързва с появата на различни демонични същества (лоши хора) и затова рано сутринта на Игнажден жените посипват около къщата жито/просо и пепел от кадилницата, събрана от предишната вечер, за да се предпази дома от беди и нещастия.

Имен ден днес имат Игнат, Игната и техните производни: Игнатий, Ина, Инна, Игнатка, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Огнян, Огняна, Пламен и Пламена.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук