Предварително попълнените данъчни декларации са достъпни на електронния портал на НАП

Предварително попълнените данъчни декларации от НАП за облагане доходите на физическите лица за 2020г. вече са достъпни, съобщават от приходната агенция. В тях са включени доходите ни от трудови договори, хонорари и граждански договори, доходи от наем при отдаване на имот и за земеделски земи.

За първи път в предварително попълнените декларации ще бъдат включени и данни за получени суми от продажба на моторни превозни средства, собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

От тази година НАП включва и данни за получени суми от наложен платеж. Ако той е с цел регулярна търговия, подлежи на данъчно облагане, а задълженото лице решава в коя категория попада.

Отговорността за данните се носи от декларатора, припомнят от НАП. Това важи не само за интернет търговията, а за всички попълнени данни.

„Над 90% от гражданите одобряват предварително попълнените данъчни декларации, а повече от 75% от декларациите съдържат само две приложения – за доходи от трудов договор и хонорари“, коментира за БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му „повечето хора няма да имат затруднения да прегледат и потвърдят тези данни“.

От днес предварително попълнените данъчни декларации са достъпни на електронния портал на Националната агенция за приходите. Издаването на ПИК за електронен достъп до услугите на приходната агенция е безплатно, припомни Бъчваров.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук